Halloween + hoe versier je een pompoen?

31 oktober is Halloween. Dit is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, Canada, Engeland en de Verenigde Staten gevierd wordt. Het griezelige verkleedfeest wordt ook steeds populairder in Europa. En in Nederland!

Halloween vindt elk jaar plaats op 31 oktober en is een feestdag. Kinderen verkleden zich deze dag. Als het donker wordt kloppen of bellen ze aan bij huizen in de buurt. De meeste huizen die meedoen met Halloween zijn herkenbaar door zichtbare Halloween versieringen, zoals pompoenen en lichtjes. Als de bewoner opendoet roepen de kinderen ‘trick or treat!’. De bewoner krijgt zo de keuze tussen slachtoffer worden van een plagerijtje (trick) of iets lekkers (treat) geven aan de kinderen. Meestal krijgen de kinderen dan snoepjes.

Halloween is tegenwoordig ook steeds populairder onder jongvolwassenen. Er worden veel Halloween feesten gegeven waarbij het de bedoeling is dat iedereen verkleed gaat, in Nederland vooral erg griezelig.

Wist je dat een uitgeholde pompoen met een gezicht erin, een jack-o’-lantern wordt genoemd? Dit is wereldwijd het bekendste symbool van Halloween. 

Zelf een jack-o’-lantern maken?

 Wat heb je nodig?

  • Een pompoen
  • Een scherp mes
  • Grote en kleine lepels
  • Een stift
  • Waxinelichtjes

Stap 1: kies een pompoen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en maten, dus kies een pompoen die jij leuk vindt. Je kunt elk formaat en elke vorm pompoen gebruiken. Let er wel op dat de pompoen een vlakke onderkant heeft, zodat de pompoen rechtop kan staan.

Stap 2: hol de pompoen uit

Een pompoen uithollen is niet heel moeilijk. Het is wel wat geklieder, dus leg een krant of tafelkleed onder de pompoen. Snijd eerst de bovenkant van de pompoen. Probeer schuin naar binnen te snijden. Op die manier past de deksel er altijd weer op. Zorg er ook voor dat het gat groot genoeg is om een waxinelichtje in de pompoen te kunnen zetten.

Nadat je de deksel hebt verwijderd schraap je met een lepel de deksel en pompoen leeg. Let op dat de wand niet te dun wordt, dan bestaat de kans dat de pompoen instort als je het gezicht eruit wil snijden. Zorg dat je alle pitjes en het vruchtvlees uit de pompoen haalt. En dat het waxinelichtje straks makkelijk op de bodem kan staan.

Spoel de pompoen af met water en azijn. Dit zorgt ervoor dat de pompoen langer goed blijft. Laat de pompoen goed drogen.

Stap 3: snijd de pompoen

Je kunt nu vormpjes in de pompoen snijden. Doe vooral wat jij leuk vindt. Een gezicht of juist willekeurige vormen: alles is mogelijk. Als je weet wat je wil maken is het handig om dit eerst met stift op de pompoen te tekenen. Dan kun je dit makkelijk uitsnijden.

Stap 4: versier de pompoen

Nu de pompoen uitgesneden is kan er een kaarsje in! Nog niet uitgeknutseld? Geef je pompoen wat extra versiering. Zet meerdere pompoenen bij elkaar of leg wat herfstbladeren en dennenappels om de pompoen heen.

 

Versier jij je huis ook met Halloween?

Liefs,
Anne