Hoe hou je beddengoed schoon en fris?


Hoe zorg jij ervoor dat je in een schoon bed slaapt? Als mens besteden we gemiddeld 8 uur per dag in bed. In deze 8 uur verlies je ongeveer een halve liter vocht, dit zweet je eruit. Veel hè! Dit vocht komt terecht in het dekbed, kussen en matras. Ook blijft er stof en huisstofmijt in het dekbed zitten, waar veel mensen gevoelig voor zijn. Hygiëne is dus ontzettend belangrijk. Ik vertel je op welke manier je jouw dekbed het beste schoon en fris kunt houden.

Moet je vaak snotteren of niezen in huis? Wellicht heb je een huisstofmijtallergie. Je kunt dit laten testen, D.I.O. en DA verkopen diverse producten om de klachten te verminderen. Zoals een anti-allergiespray of Cetirizine allergietabletten van ons huismerk.

Dekbed luchten of wassen

Ten eerste wil ik meegeven dat het luchten van je dekbed al veel kan doen voor de frisheid van je bed.  Hang je dekbed een paar uur buiten. Wel van tevoren even buienalarm checken natuurlijk! Een dekbed wassen is gemakkelijker dan veel mensen denken. Let wel goed op het materiaal dat je hebt.

Donzen dekbed wassen

Was het dekbed in de wasmachine met het fijnwasprogramma of wolwasprogramma. Deze programma’s gaan het beste met je dekbed om. Tip: doe ook een paar tennisballen in de wasmachine. Hiermee zorg je ervoor dat het dekbed lekker luchtig blijft. Door de tennisballen wordt het dekbed tijdens het wassen opgeklopt en klontert het dons niet samen.

Wollen dekbed wassen

Goed opletten: een wollen dekbed kun je alleen wassen als dit op het waslabel staat. Geen waslabel? Laat het dekbed dan chemisch reinigen. Een losse vlek op een wollen dekbed kun je weghalen met ossengalzeep of groene zeep.

Synthetisch dekbed wassen

Synthetische dekbedden kunnen in de wasmachine gewassen worden. Ze kunnen zelfs in de droger. Handig!

Zijden dekbed

Het is niet mogelijk om een zijden dekbed in de wasmachine te wassen. Laat zijden dekbedden alleen reinigen bij een stomerij. En uiteraard alleen als dit echt nodig is.

Matras schoonhouden

Een matras past natuurlijk niet in je wasmachine. Hoe kun je er toch voor zorgen dat het matras zo schoon mogelijk blijft? Een paar tips:

  • Gebruik altijd een molton om je matras. Dit beschermt je matras en een molton is wel te wassen.
  • Doe de gordijnen elke ochtend open. Huisstofmijt houdt niet van daglicht.
  • Was minimaal 1 keer per week je beddengoed. Hierdoor dringt transpiratievocht minder snel door in je matras.
  • Stofzuig je matras regelmatig. Ja echt! Doe dit het liefst elke maand.
  • Kan de tijk (hoes) van het matras los geritst worden? Was deze dan elk half jaar. Let goed op de wasvoorschriften.

 

Als je deze stappen volhoudt heb jij een heerlijk bedje. Ik heb zin om mijn schone bed in te duiken. Wat jij?

Liefs,
Anne